Acne behandeling

Onze artsen scoren een 8.6 uit 10 over 252 reviews

Acne behandeling

Acne is een van de meest voorkomende huidziekten. In deze kennisvideo geeft Huidkliniek De Vliet uit Leiden informatie over de problemen die je van acne kunt ondervinden, de verschillende varianten van acne, de mogelijke oorzaken en informatie over een acne behandeling.

Informatie over acnetherapie

Acne is een veel voorkomend probleem: meer dan 85% van de mensen krijgt er ooit mee te maken. Overmatige talgproductie is de basis van het ontstaan van puistjes en acne. Wij behandelen acne effectief.

Wanneer het talg niet gelijkmatig kan afvloeien ontstaat, er onder een laag van oude huidcellen, een verstopte porie. De bacterie propionibacterium acnes zorgt voor een ontsteking in de verstopte porie en dit resulteert in het ontstaan van een puistje. Sommige mensen hebben met name last van mee eters. Deze komen voornamelijk voor op de neus, jukbeenderen, schouders, rug of decolleté.

Op onderstaande foto is een resultaat van behandeling te zien (klik voor vergroting)
Acne behandeling voor en na foto, vette huid na behandeling, actieve acne resultaat, jeugdpuistjes resultaat behandeling

Intakegesprek voor een acne behandeling

Tijdens het intakegesprek komt alles aan de orde wat met uw klacht te maken heeft: hoe lang u al klachten heeft, welke behandelingen u in het verleden heeft gehad, etc. De huidtherapeut vertelt u vervolgens wat voor u de meest geschikte behandeling is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Veelvoorkomend is acne bij mensen gedurende de pubertijd. In de volksmond wordt het dan jeugdpuistjes genoemd. Op dat moment is er sprake van veel hormoonproductie, waardoor acne kan ontstaan. Ook in andere leeftijdscategorieën kan acne ontstaan door hormonale verschuivingen.

Advies over acne

Voor de huid met (lichte) acne is een goede huidverzorging erg belangrijk. Verkeerde huidverzorgingsproducten kunnen de klacht verergeren en in sommige gevallen zelfs veroorzaken. Goede huidverzorgingsproducten bevatten geen parfum, geen alcohol en geen irriterende bestanddelen.

Voor de vette huid is het verder van belang dat huidverzorgingsproducten de talgkliertjes niet verstoppen. Uw huidtherapeut kan u hierin een goed advies geven.

Behandeling van acne (acnetherapie)

Bij een huid met acne is een goede huidverzorging heel belangrijk. Het begint natuurlijk met de basisverzorging: elke dag mild reinigen en de huid daarna zachtjes droogdeppen. Dit kunt u prima zelf thuis.

Allereerst moet de actieve acné tot staan worden gebracht. Middels verschillende dieptereiniging behandelingen wordt effectief uw probleem aangepakt. Vervolgens hebben we de mogelijkheid uit een arsenaal specifieke peelings. Van mild tot agressief, en met salicylzuur, chemisch of glycolzuur kan exact de bron worden uitgeschakeld.
Meer over de diverse peelings kunt u hier lezen.

Zodra de huid schoon is moet worden voorkomen dat zich nieuwe ontstekingen voordoen. Crèmes met salicylzuur of vitamine A-zuur houden de opperhuid dun en voorkomen dat talgklieren verstoppen.

Om acné te camoufleren kunt u gebruik maken van camouflagetherapie. Dit dekt uw zorgverzekering eventueel in de aanvullende zorgpolis. Klik hier voor meer informatie.

Resultaat van behandeling

De meeste mensen zien al na de eerste behandeling dat de huid er stralender uitziet en beter aanvoelt. Na een aantal dagen zal de actieve acne zichtbaar minder worden. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig om de acne langdurig te verminderen.

Meest gestelde vragen over een acne behandeling

Wordt een acnebehandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Een acne behandeling (acnetherapie) kan worden vergoed uit een aanvullende verzekering. U krijgt van ons een factuur mee, die kunt u mogelijk declareren. Bekijk voor de behandeling goed uw polis. Prijslijst acne behandeling Huidkliniek De Vliet:

Intakegesprek Vrijblijvend
Acne behandeling
Dieptereiniging v.a. € 45
Dieptereiniging + milde peeling € 85
Dieptereiniging + diepe peeling € 100
Rug Op indicatie

Is mijn eetpatroon van belang?
Uw eetpatroon is mogelijk van belang. De Huidtherapeute zal u vragen naar bijzonderheden en u vervolgens mogelijk adviseren.
Ik kan voor een acnebehandeling toch ook gewoon naar de schoonheidsspecialist?
Een huidtherapeut is in dit vakgebied HBO para-medisch opgeleid. Zij hebben de beschikking over meer behandelmogelijkheden (lasers, zwaardere peelings, mogelijk medicatie voorschrijving in overleg met een arts uit onze kliniek). Daarnaast is het bij een huidtherapeut wellicht eenvoudiger om (deels) vergoeding te krijgen vanuit uw aanvullende zorgverzekering.
Vanaf welke leeftijd kan er behandeld worden?
Er kan in de pubertijd behandeld worden. Indien je onder de 18 bent is het wel noodzakelijk dat een ouder/verzorger met een behandeling akkoord gaat.
Waar kan ik nog meer informatie vinden?
Op de website van het Huidfonds hebben vooraanstaande dermatologen een bijdrage geleverd:
Informatie over acne op Huidfonds.nl

Lees verder over acne:
Wat is Acne?
Acnelittekens behandelen

 

agenda

Waarom Huidkliniek De Vliet?

Gespecialiseerde kliniek
Ervaren huidtherapeuten
Modern ingerichte behandelkamers
Geen wachtlijsten
Goed bereikbaar nabij snelweg A4 in Leiden

 

Bekijk online de beschikbare spreekuren voor een acné behandeling:

Beschikbare spreekuren

Lees verder:
Definitief ontharen
Kalknagels laseren
Pigmentvlek verwijderen

Huidkliniek De Vliet is gevestigd in de buurt van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Rijnsburg, Katwijk, Warmond, Wassenaar, Alphen aan den Rijn, Sassenheim, Roelofarendsveen en Zoeterwoude.