Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.9 uit 423 reviews

Acne behandeling

Acne is een aandoening met diverse oorzaken. Er is een verstoring in de talgproductie in combinatie met een verdikte hoornlaag (het bovenste gedeelte van de huid). Dit kenmerkt zich door mee-eters, puistjes en/of onderhuidse ontstekingen. Ook kan de oorzaak van acne te maken hebben met de hormoonspiegel in het lichaam; vandaar dat volwassenen ook last kunnen hebben van acne. De huid is verdikt en de opening van het haarzakje raakt verstopt. Hierdoor zorgt de bacterie ‘propionibacterium acnes’ voor een ontsteking in de verstopte porie. Dit resulteert in het ontstaan van een puistje. Bij Huidkliniek De Vliet wordt acne behandeld door middel van een manuele behandeling gecombineerd met een chemische peeling.

Indicaties voor acne behandeling

 • Pustels en papels (puistjes)
 • Open en gesloten comedonen (mee-eters)
 • Onderhuidse ontstekingen (inflammaties)
 • Gerstekorrels
 • Rode huid met puistjes (rosacea)
 • Grove poriën
 • Littekens van acne

De acne behandeling

De acne behandeling start met een reiniging op basis van glycolzuur. Hiermee wordt het teveel aan talg gestabiliseerd en worden dode en losse huidcellen verwijderd, zodat de poriën schoon zijn. Vervolgens worden alle onzuiverheden verwijderd waarbij gebruik wordt gemaakt van een steriel dun naaldje om een kleine opening in de huid te maken. Zo worden de aanwezige mee-eters, ontstekingen en gerstekorrels uit de huid gehaald zonder de huid te beschadigen. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Zodra de huid gereinigd is, zal een chemische peeling aangebracht worden. De keuze van de chemische peeling is afhankelijk van de conditie van de huid en de huidtherapeut zal de keuze van de peeling bespreken en beargumenteren.

Chemische peelings

Chemische peelings zijn vloeistoffen met een lage zuurgraad die ervoor zorgen dat de huid dode huidcellen afstoot. Hierdoor gaat de huid zich vernieuwen, waardoor de barrièrefunctie van de huid wordt verbeterd en een gelijkmatigere teint wordt gecreëerd. Door dit proces wordt een signaal aan de fibroblasten in de huid gegeven, waardoor de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd.  Bij Huidkliniek De Vliet hebben wij keuze uit verschillende zuren met ieder hun eigen werkingsmechanisme en indringdiepte.

Milde peelings

Deze zuren werken oppervlakkig in de huid. Milde peelings kunnen ook worden ingezet om de huid voor te bereiden op diepere peelings. De pompoenzuur peeling bestaat uit een mix van verschillende fruitzuren en is hierdoor multi-inzetbaar. Glycolzuur heeft de kleinste moleculaire structuur van alle milde peelings, waardoor deze wat dieper in de huid kan komen. Salicylzuur werkt het beste om overmatige talgproductie te verminderen en gaat ontstekingen tegen.

Diepe peelings

Een diepe peeling heeft een diepere indringdiepte in de huid. De Jessner peeling is een mix van salicylzuur, melkzuur en resorcinol. Deze ingrediënten dragen bij aan een gebalanceerde talgproductie, hydratatie van de huid en structuurverbetering. De TCA peeling (trichloorazijnzuur) werkt juist goed bij grove poriën en acne-littekens. Bij deze chemische peelings is de kans groter dat de huid een milde tot sterke schilfering kan vertonen. Alle peelingbehandelingen kunnen worden geïntensiveerd met 4% retinol (vitamine A).

Downtime na acne behandeling

Afhankelijk van de diepte van de peeling zal de huid na de behandeling roodheid vertonen gedurende 12-48 uur. Na deze periode zal de huid licht tot hevig gaan schilferen. Deze schilfering duurt ongeveer 4 tot 8 dagen.

Aantal behandelingen

De hoeveelheid behandelingen is per persoon en per indicatie verschillend. In het begin zal de behandelfrequentie hoog liggen en wordt over het algemeen een kuurverband van 4 tot 8 keer geadviseerd met een interval van 2-3 weken. De behandelfrequentie neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert. Na het kuurverband is het raadzaam om het behaalde resultaat stabiel te houden en onderhoudsbehandelingen te ondergaan.

Combinatiebehandeling

Een acne behandeling kan gecombineerd worden met andere huidgerelateerde (laser)behandelingen). Natuurlijk kan er medicinale behandeling eventueel een optie zijn om de behandeling mee te ondersteunen. Soms helpen voedingsadviezen ook om van binnenuit wat meer controle te krijgen op acne. Daarnaast is ons advies om ook goed naar de hormoonhuishuiding te kijken. Tevens kan er, zodra de huid rustig is en er weinig onzuiverheden meer aanwezig zijn, microneedling of lasertherapie worden toegepast om ontstane littekens te verminderen en de huidstructuur te verbeteren. Voor meer informatie kan de info onder het kopje ‘Microneedling’ en/of ‘Fractional laser’ geraadpleegd worden.

Het resultaat van acne behandeling

Het beste resultaat zal bereikt worden indien het bezoek aan de huidtherapeut gecombineerd wordt met een actieve eigen bijdrage. Een gladdere, rustigere en mooiere huid is een streven en de behandelingen bij Huidkliniek De Vliet dragen daaraan bij. Indien er thuis ‘meebehandeld’ wordt met de juiste therapeutische producten zal het resultaat langer zichtbaar blijven en zal de huid op lange termijn in een betere conditie komen. Bacteriegroei zal verminderen, dode huidcellen die de huid blokkeren verdwijnen, de huid voelt prettiger aan en glanst meer, er is een betere balans tussen droog en vet en huidproducten worden beter opgenomen.

Vóór de acne behandeling

 • Stop 2 dagen voor de behandeling met benzoylperoxide, salicylzuur en antibiotica-crème.
 • Stop 5 dagen voor de behandeling met retinol / vitamine A-zuur crème.
 • Voor mannen is het aan te raden zich niet binnen 24 uur voor de behandeling in het gezicht te scheren.
 • Op de dag van de behandeling mag er geen koortslip aanwezig zijn. We maken dan een nieuwe afspraak.
 • Let op dat er minimaal 2 weken tussen behandelingen van verschillende specialisten moet zitten, zoals een behandeling bij de cosmetisch arts.

Na de acne behandeling

 • Tot 2-4 weken na de peeling dient de zon of zonnebank te vermeden te worden
 • Gebruik buiten altijd een SPF 30/50, ook wanneer het een bewolkte dag is.
 • Krabbel niet aan velletjes/korstjes, krabben kan littekenvorming geven. Knip indien nodig velletjes af met een schone schaar.
 • Gebruik geen irriterende huidverzorging tot de huid niet meer rood is en klaar is met vervellen.
 • Niet zwemmen of naar de sauna gedurende 48 uur.
 • Wacht met een hete douche tot 24 uur na de behandeling.
 • Smeer de huid niet vaker dan 2 keer per dag in met een hydraterende crème, zodat het schilferproces niet tegengewerkt wordt.

Producten voor behandelen van acne

De behandeling in kuurverband werkt het beste indien deze ondersteund wordt door de producten van Dermaceutic voor thuisgebruik. Deze producten bevatten hoge concentraties werkstoffen en zullen het resultaat verbeteren. Laat u adviseren door een van onze huidtherapeuten!

Bijwerkingen van acne behandeling

Chemische peelings zijn zeer veilig indien ze door een ervaren huidtherapeut aangebracht worden.

Krabben kan littekenvorming geven. Blootstelling aan uv-licht kan voor pigmentvlekken zorgen omdat de huid extra gevoelig is na een chemische peeling.

Vergoedingen voor acne behandeling

Chemische peelings bij acnetherapie worden vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijk) vergoed. Als er een aanvullende verzekering is, staat in de polisvoorwaarden het verzekerde bedrag vermeld. Enkele zorgverzekeraars stellen hiervoor wel een verwijsbrief van de huisarts of dermatoloog verplicht.

Waar kan ik nog meer informatie vinden?

Op de website van het Huidfonds hebben vooraanstaande dermatologen een bijdrage geleverd:
Informatie over acne op Huidfonds.nl
Wat is acne?
Acnelittekens behandelen

agenda

Lees verder:
Definitief ontharen
Pigmentvlek verwijderen