Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.8 uit 420 reviews

Automutilatie littekens

Automutilatie littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na zelfbeschadiging. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel (collageen). Deze littekens kunnen verheven of juist ingezonken zijn, waardoor het litteken wat meer opvalt.

Automutilatie zelfbeschadiging littekens verwijderen Huidkliniek De Vliet Leiden, automutilatie littekens verwijderen
Voor-en-na foto automutilatie littekens met hyperpigmentatie (teveel aan pigment)

Indicaties

 • Littekens zeker een jaar oud
 • Hypertrofische littekens (verheven littekens)
 • Rode littekens
 • Hyper-gepigmenteerde littekens (veel kleur) 

Behandelmethodes

Zowel atrofische littekens (verzonken in de huid) als hypertrofische littekens (verheven op de huid) zijn goede indicaties voor onze fractional Erbium:YAG laser met een golflengte van 2940 nm.

Wanneer er een donkere of rode verkleuring in de littekens aanwezig is, kan er naast de fractional laser ook behandeld worden met een IPL handstuk waarmee de vaattekening en/of hyperpigmentatie in een litteken minder zichtbaar zal worden.

Sommige littekens vertonen een lichte verkleuring en zijn wit van kleur. Het pigment is hier plaatselijk uit de huid verdwenen, waardoor de littekens blijven opvallen. Wanneer dit het geval is, kan er dermatografie (medische tatoeage) toegepast worden. Hierbij worden kleurpigmenten in het litteken gebracht waardoor de kleur weer gelijk wordt met de rest van het huidoppervlak. Dermatografie kan pas plaatsvinden als de structuur van de littekens glad en vlak is, na een behandeling in kuurverband met de fractional Erbium:YAG laser.

Littekens waarbij hechtingen plaats hebben gevonden of die geen indicatie zijn voor een laserbehandeling verwijzen we vaak door naar een plastisch chirurg.

Behandeling met de fractional Erbium:YAG Laser 2940 nm

De fractional laser maakt per puls 50 minuscule perforaties (wondjes) per cm² in de huid waarbij de omliggende huid onbeschadigd blijft. Bij dit proces wordt op een gecontroleerde en natuurlijke wijze het wondgenezingsproces op gang gebracht waardoor de cellen in de lederhuid (fibroblasten) geprikkeld raken en collageen en elastine aangemaakt wordt. De structuur van de huid verbetert en donkere kleurverschillen worden dichter bij elkaar gebracht. De behandeling kan soms wat gevoelig zijn en heeft een gevoelswaarneming die overeenkomt met korte speldenprikjes in de huid. Na de behandeling wordt het gebied met een helende en kalmerende zalf ingesmeerd en wordt het gebied afgedekt met een pleister of verbandmateriaal.

Downtime

Direct na de behandeling ontstaat er een branderig gevoel en roodheid op en rond het behandelde gebied. Na 1 à 2 dagen ontstaan er korstjes op de huid omdat de huid zich aan het vernieuwen is. Deze korstjes zijn gemiddeld 6 tot 10 dagen zichtbaar op de huid. De huid zal 3 tot 5 dagen rood en mogelijk licht gezwollen blijven. De hersteltijd verschilt per persoon en per behandeling. De eerste weken na een laserbehandeling is de huid extra kwetsbaar en gevoeliger voor UV-straling. Wij raden aan om zeker tot 4 weken na de behandeling een crème met een hoge beschermingsfactor (SPF factor 50) te gebruiken.

Aantal behandelingen

Per behandeling worden er 50 minuscule perforaties (wondjes) per cm² in de huid gemaakt waarbij de omliggende huid onbeschadigd blijft. Deze schade staat gelijk aan 25 procent huidschade en het advies is daarom om de behandeling 4 keer te herhalen om zo 100 procent ‘gecontroleerde’ huidschade te bereiken. De behandeling mag afhankelijk van de locatie om de 4 tot 6 weken worden uitgevoerd.

Combinatiebehandeling

Wanneer er een donkere of rode verkleuring in de littekens aanwezig is kan er naast de fractional laser ook behandeld worden met IPL. De IPL-lichtimpuls van 540 nanometer (nm) geeft een zeer hoge energie intensiteit aan de huid af. Deze energie wordt opgenomen door de oppervlakkige vaatjes en laat de rest van de huid met rust. Door de warmte worden de oppervlakkige vaatjes gestold en het lichaam ruimt deze vaatjes zelf op.

Eindresultaat

Het resultaat van de behandeling verschilt per persoon en is o.a. afhankelijk van het lichaamseigen herstelvermogen. Het resultaat van de behandeling zorgt voor een verbetering van de structuur en teint van je huid. Het beste resultaat is na ongeveer 3-6 maanden zichtbaar omdat de collageenstimulatie ook na de behandeling nog blijft doorwerken.

Vóór de behandeling

 • De behandeling mag niet plaatsvinden op een (zon)gebruinde huid.
 • De zon moet vermeden worden tijdens het gehele behandelproces. De winterperiode is de beste behandeltijd.
 • Beharing in het behandelgebied dient de avond voor de behandeling geschoren te worden.
 • Er mag geen koortslip aanwezig zijn op de dag van de behandeling. De afspraak moet in dat geval verplaatst worden.

Na de behandeling

 • Na de behandeling raden wij aan om 7 dagen niet te zwemmen, niet te sporten, geen gebruik te maken van de sauna en 24 uur na de behandeling geen hete douche te nemen.
 • Krabbel niet aan korstjes omdat dit littekenvorming kan geven.
 • De beschadigde huid herstelt sneller en voelt soepeler aan met een littekencrème. Deze littekencrème van Alhydran is in onze kliniek te koop (€ 19,95) en kan thuis worden gebruikt tijdens het genezingsproces.
 • Gebruik 3 dagen geen irriterende huidverzorging in de herstelperiode (producten zonder parabenen en parfum).
 • Zonnebrandcrème SPF30/50 moet tot 4 weken na de behandeling bij blootstelling aan UV-straling regelmatig worden aangebracht.
 • Neem contact met ons op wanneer de huid na 3 dagen nog extreem gezwollen, rood, jeukend en branderig aanvoelt.

Producten

Tijdens het behandeltraject wordt geadviseerd om Alhydran littekencrème te gebruiken. Tevens is het verplicht om een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 te gebruiken om de huid te beschermen tegen UV-straling. Daarnaast zijn er producten van Dermaceutic die met hoge concentraties van werkstoffen de huid kunnen verbeteren.

Bijwerkingen

De behandeling van de huid met de laser is zeer veilig. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam maar mogelijk. De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid omdat er dan donkere of lichte ‘tijdelijke’ pigmentvlekken kunnen ontstaan. Donkere huiden met huidtype 5 en 6 mogen niet behandeld worden in verband met verhoogd risico op pigmentverschuivingen. Door de warmte die tijdens de laserbehandeling vrijkomt kan de huid een aantal dagen rood van kleur zijn en/of een lichte zwelling vertonen.

Vergoeding verzekering

In een aantal gevallen is vergoeding mogelijk. Je kunt bij je verzekeringsmaatschappij informeren of de behandeling voor automutilatielittekens vergoed kan worden.

agenda

Lees verder:
Spider naevus verwijderen
Pigmentvlekken verwijderen
Tatoeage verwijderen
Acne behandeling Leiden