Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.8 uit 420 reviews

Beenvaatjes verwijderen

Oppervlakkige zichtbare haarvaatjes op de benen zien eruit als een netwerk van dunne rode/paarse lijntjes. Ze kunnen ontstaan door vaatwandverslapping, tijdens de zwangerschap, door erfelijke aanleg of bij een staand beroep. De blauwe vaatjes worden ook wel Besenreiser genoemd en de kleine rode vaatjes teleangiëctastieën (tele’s). Ze zijn nog wel verbonden met de dieper gelegen grote venen, maar niet meer functioneel aangezien ze niet bijdragen tot het vervoer van het bloed naar het hart. De meeste mensen ervaren de aanwezigheid van deze vaatjes als ontsierend. Ze gaan niet vanzelf weg, maar kunnen wel behandeld worden door middel van lasertherapie. Soms zijn er ook grotere zichtbare vaten aanwezig; de zogenoemde spataderen. Deze liggen dieper in de huid en worden door een vaatarts/fleboloog beoordeeld en behandeld.

Spataderen

Spataderen verschijnen vooral op de benen. Veel mensen krijgen er last van. Er kan sprake zijn van erfelijke (aangeboren) aanleg, of ze ontstaan als gevolg van veel staande werkzaamheden of een belemmering in het veneuze systeem. In dit geval verliezen de mooie haarvaten door permanent verhoogde druk na verloop van tijd hun oorspronkelijke elasticiteit. De aderen verwijden en worden weergegeven als roodblauwe, golvende vasculaire structuren.
Spataderen kunnen wij helaas NIET behandelen.

spataderen
Spataderen (kunnen wij NIET behandelen)

Wat wij WEL kunnen behandelen zijn:

  • Besenreiser (blauwe vaatjes);
  • Teleangiëctastieën (rode vaatjes/vertakkingen);
  • Cherry-angiomen (bloedblaasjes).
Beenvaatjes verwijderen voor-en-na


Beenvaatjes verwijderen: de behandeling

Beenvaatjes worden behandeld met de Nd:YAG 1064 nm laser. Deze laser geeft lichtpulsen met een zeer hoge intensiteit af en heeft als doelwit de rode/paarse kleur van het bloedvat (hemoglobine). Door middel van absorptie worden de vaatjes beschadigd waarna het lichaam ze vervolgens zelf opruimt. Het opruimen van het vaatje duurt circa 8 weken. De behandeling kan enigszins gevoelig zijn, maar is goed te verdragen doordat de laserkop gekoeld is. Het gevoel is te vergelijken met warme prikjes of een elastiekje dat tegen de huid tikt. De behandeling vindt zonder verdoving plaats en de huid wordt naderhand gekoeld en verzorgd met een coldpack en aloë vera.

Downtime

De huid is de eerste uren na de behandeling wat roder en licht gezwollen. De rodere kleur kan enkele dagen tot weken aanhouden. Na deze tijd wordt de verkleuring geleidelijk minder en zal het aantal vaatjes afgenomen zijn. Afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam en de dikte van de vaatjes kan het resultaat enkele weken op zich laten wachten.

Aantal behandelingen

Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen (per vaatje) nodig en kan men een afname van circa 70% verwachten. Niet altijd kunnen alle vaatjes totaal verwijderd worden. De behandeling kan om de 8 weken plaatsvinden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om de behandelde vaatjes op te ruimen.

Combinatiebehandeling

De behandeling voor beenvaatjes kan gecombineerd worden met praktisch iedere andere behandeling binnen de kliniek, met uitzondering van laserontharing van de benen.

Eindresultaat

Na een kuur van laserbehandelingen zijn de behandelde vaatjes beduidend minder, de kleine haarvaatjes (berkentakjes) verdwenen en de ontsierende paars/rode kleur verminderd. De benen ogen egaler en gladder.

Vóór de behandeling

  • De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid.
  • 5 dagen voor de behandeling dient men te stoppen met het gebruik van bloedverdunners (in overleg met behandeldend arts).
  • Gebruik geen bodylotion op de dag van de behandeling.

Na de behandeling

  • Zonnebrandcrème SPF30/50 moet minimaal 4 weken na de behandeling regelmatig worden aangebracht.
  • Direct na de behandeling is het 48 uur niet toegestaan om alcohol te nuttigen, te sporten of naar de sauna te gaan.
  • Krabbel niet aan eventuele blaartjes/korstjes; dit kan littekenvorming geven.
  • Neem contact met ons op wanneer de huid na 3 dagen nog extreem gezwollen, rood, jeukend en branderig aanvoelt.

Risico’s

De Nd:YAG is een zeer veilige laser. Direct na de behandeling zouden er blaasjes kunnen ontstaan wanneer er bijvoorbeeld te veel warmte op één plaats is geweest. Ook tijdelijke pigmentvlekjes kunnen als reactie voorkomen. Het ontstaan van nieuwe haarvaatjes na deze behandeling kan helaas niet voorkomen worden. De kans hierop is sterk verhoogd als er buiten de haarvaatjes ook spataderen aanwezig zijn. Ons advies is dan ook om deze eerst te laten behandelen bij de fleboloog of vaatchirurg alvorens te starten met de laserbehandeling.

Een reactie op “Beenvaatjes verwijderen


Reageren is niet meer mogelijk.