Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.8 uit 401 reviews

Beenvaatjes verwijderen

Beenvaatjes verwijderen bij Huidkliniek De Vliet

Oppervlakkige zichtbare haarvaatjes op de benen kunnen ontsierend zijn en zien eruit als een netwerk van dunne rode/paarse lijntjes. Ze kunnen ontstaan door vaatwandverslapping, tijdens de zwangerschap, door erfelijke aanleg of in geval van een staand beroep waarbij er veel druk uitgeoefend wordt op het vatensysteem. De blauwe vaatjes worden vaak Besenreiser genoemd en de kleine rode vaatjes teleangiëctastieën (tele’s). Ze zijn weliswaar verbonden met de dieper gelegen grote venen, maar niet meer functioneel aangezien ze niet bijdragen tot het vervoer van het bloed naar het hart. De meeste mensen ervaren de aanwezigheid van deze vaatjes als zeer ontsierend. Helaas gaan ze niet vanzelf weg, wel kunnen ze behandeld worden door middel van lasertherapie! Soms zijn er ook grotere zichtbare vaten aanwezig, de zogenoemde spataderen. Deze liggen dieper in de huid en worden door een vaatarts/fleboloog beoordeeld en behandeld.

Spataderen

Spataderen verschijnen vooral op de benen. Veel mensen krijgen er last van. Er kan sprake zijn van erfelijke aangeboren aanleg, of ze ontstaan als gevolg van veel staande werkzaamheden of een belemmering in het veneuze systeem. In dit geval verliezen de mooie haarvaten door permanent verhoogde druk na verloop van tijd hun oorspronkelijke elasticiteit. De aderen verwijden en worden weergegeven als roodblauwe, golvende vasculaire structuren.

Hoewel spataderen niet een ziekte in de medische zin zijn, vormen ze voor veel mensen een aanzienlijk cosmetisch probleem.

Spataderen kunnen wij helaas NIET behandelen. Hierbij een voorbeeldfoto van spataderen:

spataderen
Spataderen (die wij NIET kunnen behandelen)

Wat wij WEL kunnen behandelen zijn:

  • Besenreiser (blauwe vaatjes);
  • Teleangiëctastieën (rode vaatjes/vertakkingen);
  • Cherry-angiomen (bloedblaasjes).
Beenvaatjes verwijderen, vaatjes benen behandelen, storende beenvaten laseren
Voor-en-na foto beenvaatjes verwijderen (klik op foto voor vergroting)

Beenvaatjes verwijderen: de behandeling

Beenvaatjes worden behandeld met de Nd:YAG 1064 nm laser. Deze laser geeft lichtpulsen met een zeer hoge intensiteit af en heeft als doelwit de rode/paarse kleur van het bloedvat (hemoglobine). Door middel van absorptie worden de vaatjes beschadigd waarna het lichaam ze vervolgens zelf opruimt. Het opruimen van het vaatje duurt circa 8 weken. De behandeling kan enigszins gevoelig zijn, maar is goed te verdragen doordat de laserkop gekoeld is. Het gevoel is te vergelijken met warme prikjes of een elastiekje dat tegen de huid tikt. De behandeling vindt zonder verdoving plaats en de huid wordt naderhand gekoeld en verzorgd met een coldpack en aloë vera.

Downtime na beenvaatjes verwijderen

De huid is de eerste uren na de behandeling wat roder en licht gezwollen. De rodere kleur kan enkele dagen tot weken aanhouden. Na deze tijd wordt de verkleuring geleidelijk minder en zal het aantal vaatjes afgenomen zijn. Afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam en de dikte van de vaatjes kan het resultaat enkele weken op zich laten wachten.

Aantal behandelingen nodig voor beenvaatjes verwijderen?

Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen (per vaatje) nodig en kan men een afname van circa 70% verwachten. Niet altijd kunnen alle vaatjes totaal verwijderd worden. De behandeling kan om de 8 weken plaatsvinden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om de behandelde vaatjes op te ruimen.

Combinatiebehandeling

De behandeling voor beenvaatjes kan gecombineerd worden met praktisch iedere andere behandeling binnen de kliniek, met uitzondering van laserontharing van de benen.

Het resultaat van beenvaatjes verwijderen

Na een kuur van laserbehandelingen zijn de behandelde vaatjes beduidend minder, de kleine haarvaatjes (berkentakjes) verdwenen en de ontsierende paars/rode kleur verminderd. De benen ogen egaler en gladder.

Resultaat vóór beenvaatjes verwijderen

  • De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid.
  • 5 dagen voor de behandeling dient men te stoppen met het gebruik van bloedverdunners (in overleg met behandeldend arts).
  • Gebruik geen bodylotion op de dag van de behandeling.

Resultaat na beenvaatjes verwijderen

  • Zonnebrandcrème SPF30/50 moet minimaal 4 weken na de behandeling regelmatig worden aangebracht.
  • Direct na de behandeling is het 48 uur niet toegestaan om alcohol te nuttigen, te sporten of naar de sauna te gaan.
  • Krabbel niet aan eventuele blaartjes/korstjes; dit kan littekenvorming geven.
  • Neem contact met ons op wanneer de huid na 3 dagen nog extreem gezwollen, rood, jeukend en branderig aanvoelt.

Risico’s van beenvaatjes verwijderen

De Nd:YAG is een zeer veilige laser. Direct na de behandeling zouden er blaasjes kunnen ontstaan wanneer er bijvoorbeeld te veel warmte op één plaats is geweest. Ook tijdelijke pigmentvlekjes kunnen als reactie voorkomen. Het ontstaan van nieuwe haarvaatjes na deze behandeling kan helaas niet voorkomen worden. De kans hierop is sterk verhoogd als er buiten de haarvaatjes ook spataderen aanwezig zijn. Ons advies is dan ook om deze eerst te laten behandelen bij de fleboloog of vaatchirurg alvorens te starten met de laserbehandeling.

Beenvaatjes verwijderen? Maak een afspraak

Maak een afspraak

agenda

Waarom Huidkliniek De Vliet

Gespecialiseerde huidtherapie kliniek
Intercollegiaal medisch specialistisch overleg
Modern ingerichte behandelkamers
Geen wachtlijsten
Goed bereikbaar nabij A4 afslag Leiden-Zuid