Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.8 uit 420 reviews

Couperose behandeling

Couperose is de aanwezigheid van talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  Een andere medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen”. Deze bloedvaatjes zijn niet meer functioneel en spelen geen rol meer bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid. Ze zijn onschuldig maar voor veel mensen zijn ze cosmetisch storend.

Couperose behandeling
Voor-en-na foto couperose behandeling

Indicaties voor een couperose behandeling

 • Couperose in het gelaat (wangen, kin, neus)
 • Roodheid in de hals of op het decolleté
 • Diffuse roodheid
 • Rosacea
 • Cherry-angiomen (rode bultjes verspreid over het lichaam)
 • Venous lake (bloedblaar op de lippen)
 • Spider naevi

Behandeling

Bovengenoemde indicaties kunnen zeer effectief behandeld worden. De Harmony XL laser die wij gebruiken geeft een IPL-lichtimpuls van 540 nanometer (nm) met een zeer hoge energie-intensiteit aan de huid af. Deze energie wordt opgenomen door de oppervlakkige vaatjes en laat de rest van de huid met rust. Door de warmte worden de oppervlakkige vaatjes gestold waardoor het lichaam deze kan opruimen. De IPL-methode wordt gebruikt bij oppervlakkige rode vaatjes. Bij diepere of grotere vaatjes zal de huidtherapeut de behandeling afwisselen met de Nd:YAG laser van 1064 nm. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen. Je ervaart een intense warmte en het gevoel alsof een elastiekje tegen de huid aan schiet.

Downtime na couperose behandeling

De huid is na de behandeling rood en licht gezwollen. De bloedvaatjes zijn vaak direct verdwenen of kunnen tijdelijk wat paars kleuren alvorens ze door het lichaam worden opgeruimd. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Onder de ogen kan de zwelling wat heviger zijn. De zwelling kan verlicht worden door na de behandeling te koelen met een koud kompres of icepack. Na de behandeling kunnen de dagelijkse bezigheden hervat worden en de huid kan en mag gecamoufleerd worden, bijvoorbeeld met de minerale make-up van Jane Iredale.

Aantal behandelingen

Gemiddeld zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende. De huidtherapeut informeert je vooraf hoeveel behandelingen nodig zijn en afhankelijk van de ernst wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan om de 3 tot 4 weken plaatsvinden.

Combinatiebehandeling

De behandeling kan gecombineerd worden met de fractional Erbium:YAG (2940 nm) laser en de pigmentlaser, bijvoorbeeld in de vorm van een 360° behandeling voor een complete huidverbetering. In het desbetreffende kopje is meer informatie te lezen over de combinatiebehandeling(en).

Eindresultaat

Het eindresultaat is al na een paar weken zichtbaar. De behandeling vermindert roodheid, pakt de couperose effectief aan, versterkt de huid en de huid wordt egaler en rustiger. Soms kunnen niet alle vaatjes verwijderd worden, maar een afname van circa 70% is wel te verwachten. Door het verouderingsproces kan het ontstaan van nieuwe haarvaatjes helaas niet voorkomen worden. Echter door de huid goed te beschermen en te voeden met de therapeutische producten van Dermaceutic wordt een langduriger resultaat bereikt. De huid kan na het ontstaan van nieuwe vaatjes opnieuw behandeld worden in de vorm van een onderhoud.

Vóór de behandeling

 • De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid.
 • Er mag geen koortslip aanwezig zijn op de dag van de behandeling. De afspraak moet in dat geval verplaatst worden.
 • Bij het gebruik van bloedverdunners moet de huidtherapeut hier voorafgaand aan de behandeling van op de hoogte zijn. In sommige gevallen is het beter voor het resultaat om de bloedverdunners tijdelijk 5 dagen te stoppen. Dit moet altijd in overleg met de eigen arts.
 • Bij het gebruik van injectables (spierontspanners & fillers) moet er minimaal 2 weken tussen deze behandelingen zitten.

Na de behandeling

 • Na de behandeling kan de huid rood en licht gezwollen zijn. De zwelling kan verminderd worden met coldpacks.
 • Direct na de behandeling 48 uur lang geen alcohol nuttigen, niet te sporten of naar de sauna te gaan.
 • Krabbel niet aan eventuele blaasjes of korstjes; dit kan littekens geven.
 • Tot 4 weken na de behandeling dient de zon of zonnebank vermeden te worden.
 • Gebruik de eerste 4 weken na de behandeling een SPF vanaf 30.
 • Aanbevolen zijn de producten van Dermaceutic als aanvulling op het versterken van de vaatwandjes
 • Er mag minerale Jane Iredale make-up direct na de behandeling worden aangebracht.

Producten voor na de couperose behandeling

Het gebruik van een zonnebescherming is essentieel na een laserbehandeling. Daarnaast hebben de werkstoffen vitamine A, C en E een zeer positieve werking op het versterken van de huidbarrière en het herstel na een behandeling. Hierover zal de huidtherapeut advies geven tijdens het consult en/of de behandeling.

Mogelijke bijwerkingen

De behandeling van couperose met de Harmony XL laser is een zeer veilige behandeling. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Een (flinke) zwelling kan enkele dagen aanhouden. De laser kan de huid oppervlakkig verbranden wanneer de huid zongebruind is. Soms kunnen blaasjes ontstaan bij oververhitting van de huid.

Vergoeding verzekering

Een couperose behandeling kan (gedeeltelijk) vanuit sommige aanvullende verzekeringen worden vergoed. Als je een aanvullende verzekering hebt, staat in de polisvoorwaarden het verzekerde bedrag vermeld. Enkele zorgverzekeraars stellen hiervoor wel een verwijsbrief van de huisarts of dermatoloog verplicht.

Couperose verwijderen, roodheid behandelen, oppervlakkige vaatjes gezicht, gelaat rosacea

Lees verder:
Huidverjonging 360°
Pigmentvlekken verwijderen
Tatoeage verwijderen
Beenvaatjes laseren