Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.8 uit 420 reviews

Fibromen en steelwratjes verwijderen

Oneffenheden in de huid, zoals bijvoorbeeld steelwratjes, ouderdomswratjes, ruw aanvoelende, schilferende of verheven huidplekjes kunnen hinderlijk zijn of als cosmetisch storend worden ervaren. Huidoneffenheden kunnen worden verwijderd middels laser, curettage, coagulatie of in enkele gevallen door middel van huidchirurgie.

Indicaties

 • Firbroma (steelwratjes)
 • Verruca seborrhoica (ouderdomswratten)
 • Lentigo solaris (pigmentvlekken)
 • Cherry angiomen (kersenvlekjes)
 • Actinische Keratosen (schilferende zonneschade plekjes)
 • Dermale neavus (kleurloze verheven moedervlek)

Behandeling

Afhankelijk van de indicatie wordt door de huidtherapeuten gekozen voor een bepaalde behandelmethode.

De Erbium:YAG (2940 nm) fractional laser is een ablatieve methode; dit betekent dat de bovenste huidlaag beschadigd en oppervlakkig verdampt wordt. Laagje voor laagje wordt de huid verdampt en zal het ongewenste gedeelte van de huid verwijderd worden.

Voor bijvoorbeeld vlakke ouderdomswratten wordt curettage gebruikt. Curettage is een methode waarbij met een soort lepeltje de overtollige huid van de huid kan worden geschraapt.

Bij fibromen zijn de methoden met de coagulatienaald of plasmapen juist weer meer aan te bevelen. Met coagulatie worden huidoneffenheden door middel van hitte weggebrand en komt er direct een gecoaguleerd korstjes op de plaats van behandelen.

Bij alle methoden komt er een korstje op de huid dat vanzelf geneest; het is belangrijk daar dan ook van af te blijven om het plekje zo mooi mogelijk te laten genezen. Alle methoden kunnen gevoelig zijn, maar worden door de meeste mensen zonder verdoving goed verdragen.

Downtime

De huid is na de behandeling rood, licht gezwollen en voelt branderig aan. Dit branderige gevoel zal enkele uren tot 3 dagen na de behandeling aanhouden. Het is belangrijk dat u het behandelde gebied de eerste 2 dagen droog houdt zodat er een korst kan ontstaan. Dit korstje zal in het gelaat ongeveer 5-7 dagen en op het lichaam tot 10 dagen zichtbaar kunnen zijn. Het is belangrijk dat dit korstje er vanzelf af valt. Het krabben aan korstjes kan littekenvorming geven.

Aantal behandelingen

Het aantal behandelingen verschilt per persoon en indicatie. Gemiddeld behandelen we de huid 1 tot 3 keer. De behandeling kan om de 4 weken plaatsvinden. Bij sommige indicaties kan het voorkomen dat er na verloop van tijd opnieuw een plekje ontstaat.

Eindresultaat

Het doel van de behandeling is om de huidoneffenheden volledig te verwijderen. Dit lukt in de meeste gevallen ook. De uiteindelijke resultaten van de behandeling kunnen per persoon verschillen.

Vóór de behandeling

 • De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid.
 • Tot 4 weken na de behandeling moet regelmatig een zonnebrandcrème met SPF vanaf factor 30 worden aangebracht.
 • Bij gebruik van bloedverdunners 5 dagen voor de behandeling hiermee stoppen (in overleg met de arts).
 • Beharing in het behandelgebied dient de avond voor de behandeling geschoren te worden.
 • Er mag geen koortslip aanwezig zijn op de dag van de behandeling. De afspraak moet in dat geval verplaatst worden.

Na de behandeling

 • Na de behandeling 7 dagen niet zwemmen of naar de sauna en 24 uur na de behandeling niet heet douchen en niet sporten.
 • Gebruik 3 dagen geen irriterende huidverzorging (gebruik producten zonder parabenen en parfum).
 • Het krabbelen aan korstjes kan littekenvorming geven.
 • Bij het gebruik van injectables (spierontspanners & fillers) in hetzelfde gebied moet er minimaal 2 weken tussen deze behandelingen zitten
 • Bescherm de huid tegen invoeden van buitenaf zoals zonlicht, gebruik daarom een spf vanaf 30 op het behandelde gebied.

Bijwerkingen

De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid omdat hierdoor donkere of lichte ‘tijdelijke’ pigmentvlekken kunnen ontstaan. Het behandelde gebied kan nog tot enkele weken na de behandeling roder van kleur zijn. De huid wordt open gemaakt, waardoor een infectie tot een mogelijke bijwerking kan behoren. Zorg daarom voor extra hygiëne tijdens de herstelperiode.

Lees verder:
Tatoeage verwijderen
Definitief ontharen