Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.9 uit 448 reviews

Automutilatie littekens

Automutilatie littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na zelfbeschadiging.

Wat is het?

Automutilatie littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na zelfbeschadiging. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte bestaat uit bindweefsel (collageen). Deze littekens kunnen verheven of juist ingezonken zijn, waardoor het litteken wat meer opvalt.

Indicaties

  • Littekens zeker een jaar oud
  • Hypertrofische littekens (verheven littekens)
  • Rode littekens
  • Hyper-gepigmenteerde littekens (veel kleur) 

Behandeling

Zowel atrofische littekens (verzonken in de huid) als hypertrofische littekens (verheven op de huid) zijn goede indicaties voor onze CO2 laser of fractional Erbium:YAG laser met een golflengte van 2940 nm.

Wanneer er een donkere of rode verkleuring in de littekens aanwezig is, kan er naast de fractional laser ook behandeld worden met een IPL handstuk waarmee de vaattekening en/of hyperpigmentatie in een litteken minder zichtbaar zal worden.

Sommige littekens vertonen een lichte verkleuring en zijn wit van kleur. Het pigment is hier plaatselijk uit de huid verdwenen, waardoor de littekens blijven opvallen. Wanneer dit het geval is, kan er dermatografie (medische tatoeage) toegepast worden. Hierbij worden kleurpigmenten in het litteken gebracht waardoor de kleur weer gelijk wordt met de rest van het huidoppervlak. Dermatografie kan pas plaatsvinden als de structuur van de littekens glad en vlak is, na een behandeling in kuurverband met de fractional Erbium:YAG laser of CO2 laser.

Littekens waarbij hechtingen plaats hebben gevonden of die geen indicatie zijn voor een laserbehandeling verwijzen we vaak door naar een plastisch chirurg.

Behandeling met de fractional Erbium:YAG Laser 2940 nm of CO2 laser

De fractional laser en CO2 laser maakt per puls minuscule perforaties (wondjes) per cm² in de huid waarbij de omliggende huid onbeschadigd blijft. Bij dit proces wordt op een gecontroleerde en natuurlijke wijze het wondgenezingsproces op gang gebracht waardoor de cellen in de lederhuid (fibroblasten) geprikkeld raken en collageen en elastine aangemaakt wordt. De structuur van de huid verbetert en donkere kleurverschillen worden dichter bij elkaar gebracht. De behandeling kan soms wat gevoelig zijn en heeft een gevoelswaarneming die overeenkomt met korte speldenprikjes in de huid. Na de behandeling wordt het gebied met een helende en kalmerende zalf ingesmeerd en wordt het gebied afgedekt met een pleister of verbandmateriaal.

Voor en na

FAQ

Hier vind je ons:

Huidkliniek De Vliet
Mary Beystraat 5-7
2324 DK Leiden

T: +31 (0)88 – 0042703
E: info@huidkliniekdevliet.nl