Moedervlek verwijderen

Onze artsen scoren een 8.6 uit 10 over 252 reviews

Moedervlek verwijderen

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Het zijn bruine of zwarte vlekjes, meestal vlak maar soms verheven of duidelijk bol of hobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm en kleur van elkaar verschillen.

Normale moedervlek

Een moedervlek is een normaal verschijnsel. Iedereen heeft er wel een paar, gemiddeld zo’n 25. Moedervlekken kun je al op jonge leeftijd hebben, maar ze kunnen ook later ontstaan. De pigmentopeenhopingen geven bijna nooit problemen. Ook niet als ze pas later ontstaan. Het gebeurt uiterst zeldzaam dat een normale moedervlek in huidkanker verandert. Deze kans is slechts één op een miljoen. In zeldzame gevallen kunnen aangeboren moedervlekken kwaadaardig worden. Het zijn dan vooral de grote moedervlekken met beharing en een ruw oppervlakte. Bij kleine aangeboren moedervlekken is dat risico heel klein. Onrustige en kwaadaardige moedervlekken
 Naast normale moedervlekken bestaan de onrustige (veranderende) moedervlekken en kwaadaardige moedervlekken (melanoom).

Onrustige moedervlekken

Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar kunnen soms een voorloper zijn van een melanoom. Een ervaren arts geeft op grond van uitwendige verschijnselen een diagnose of het een normale of een onrustige, goedaardige, moedervlek betreft. Bij twijfelgevallen en bij duidelijke verdenking is microscopisch onderzoek altijd nodig. Twijfel en verdenking bestaat ook als de moedervlek: – groter wordt, van vorm verandert, van kleur verandert, jeukt, steekt of pijn doet, korstjes vertoont of bloedt. Wij laten een stukje weefsel in dergelijke gevallen controleren door het laboratorium.

Moedervlek verwijderen, de behandeling


Een goedaardige moedervlek is een normaal verschijnsel en geen ziekelijke afwijking. Om medische redenen is het dan ook niet noodzakelijk deze te behandelen. Soms wil de patiënt echter om cosmetische redenen een moedervlek laten verwijderen. Meestal wordt deze dan poliklinisch onder plaatselijke verdoving weggesneden. Het wondje wordt daarna zorgvuldig gehecht. Bij zelfs maar de geringste verdenking volgt microscopisch onderzoek. De verdoving kan wat gevoelig zijn. Het verwijderen voelt de patiënt niet. Ook na het uitwerken van de verdoving heeft men meestal niet veel pijn. Na enkele dagen voelt men niets meer.

De eerste drie maanden kunnen de littekens wat roze of rood en iets verheven of stug zijn. In een periode van een half tot twee jaar worden ze wit en zijn ze nauwelijks nog opvallend. Wij adviseren op te passen met zonlicht. Een beschermingsfactor kan uitkomst bieden.

Tarieven plastische chirurgie

Moedervlek verwijderen va € 445
Littekencorrectie va € 445
Insturen biopt ter controle € 65

Voor het verwijderen van moedervlekken werken wij nauw samen met de vooraanstaande plastisch chirurgen van de VandenBroecke Kliniek. Niet ieder litteken komt in aanmerking om operatief gecorrigeerd te worden. Via 088-0042700 kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek.

Klik hier voor meer informatie