Pigmentvlek verwijderen bij Huidkliniek De Vliet
Pigment is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Pigmentcellen liggen dus relatief oppervlakkig in de huid. In de pigmentcel wordt het pigment verpakt in pigmentkorreltjes, en zo afgegeven aan de bovenliggende opperhuidcellen. Pas wanneer het pigment zich in de opperhuidcellen bevindt, is de huid zichtbaar gepigmenteerd. Ieder mens, blank of donker, jong of oud heeft ongeveer even veel pigmentcellen per oppervlakte-eenheid. De activiteit van deze pigmentcellen en de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de pigmentkorreltjes bepalen iemands huidskleur, en ook de kleur van haren en ogen. Bij donkere mensen bevatten pigmentcellen veel meer en grotere, rijpere pigmentkorreltjes en zijn de opperhuidcellen veel voller beladen met pigmentkorreltjes dan bij blankere mensen.
Pigment beschermt onze huid ook tegen schadelijke ultraviolette (UV-)stralen. Onder invloed van UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigmentaanmaak toe. Het resultaat is een bruine verkleuring van de huid. Dit zie je gebeuren als je op vakantie gaat of in de zon hebt gezeten; pigmentcellen maken dan pigment aan. Door de UV-straling van onder meer zon en zonnebank wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd of zelfs overgestimuleerd, waardoor men ‘verbrandt’ en ons DNA beschadigd raakt. Daarom moeten we onze huid een beetje helpen, door een zonnebescherming te gebruiken.
Oorzaken van pigmentvlekken
De twee bekendste oorzaken van pigmentvlekken zijn blootstelling aan UV-straling en hormonale invloeden. Het zwangerschapsmasker (ook wel melasma genoemd) is hier een goed voorbeeld van. Ook irritatie van de huid door bijvoorbeeld wondjes, acne of (operatie)littekens kan pigmentvlekken veroorzaken. Dit wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd en is het gevolg van een ontsteking. Naast PIH zijn ook ouderdomsvlekken een bekende vorm van pigmentvlekken. Dit type pigmentvlekken wordt ook wel lentigo solaris genoemd.
Indicaties voor de pigmentlaser
- Zonbeschadigde huid
- Lentigo solaris (ouderdomsvlekken)
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie (acne, littekens)
- Teintverbetering
- Handverjonging
Pigmentvlekken verwijderen: de behandeling
De pigmentlaser heeft als doelwit: melanine, dus pigment. Het licht wordt hierin geabsorbeerd en verwarmd. De laser is dus niet kleurenblind en selecteert zorgvuldig waar hij zijn warmte aan afgeeft. Hoe groter het contrast tussen de pigmentvlek en de huidskleur, hoe beter de laser het pigment ziet en kan behandelen. Daarom is het heel belangrijk dat de behandeling plaatsvindt op een ‘niet zongebruinde huid’. Bij het behandelen van pigment maken wij meestal gebruik van ons IPL handstuk (540 nm).
Deze methode is alleen effectief als er sprake is van oppervlakkig pigment: pigment dat zich in de opperhuid bevindt. Wanneer het pigment zich ook in de diepere huidlagen bevindt, kunnen we ook gebruik maken onze Q-switched laser, die zelfs tatoeage-inkt kan zien (1064 nm of 532 nm). Deze hoeft dus niet altijd ingezet te worden.
Downtime na pigmentvlekken verwijderen
De lichtflits wordt ervaren als een elastiekje dat tegen de huid aan schiet. Na de behandeling kan de huid wat roder en licht gezwollen zijn. Ook kleurt het pigment na de behandeling wat donkerder. Na ongeveer 10 dagen schilfert deze donkere kleur van de huid af en is het pigment lichter geworden. Het is van zeer groot belang dat je de korstjes er niet af krabt; ze schilferen er vanzelf af. Meteen na de behandeling kun je je dagelijkse bezigheden hervatten en je huid eventueel camoufleren.
Aantal behandelingen nodig voor pigmentvlekken verwijderen?
Gemiddeld zijn 1-3 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Dit is afhankelijk van het soort pigment en in welke huidlaag het pigment zich bevindt. Om de 3 tot 4 weken kan een behandeling plaatsvinden.
Resultaat na pigmentvlekken verwijderen
Het resultaat is een egale huid zonder pigmentvlekken. Door de constante invloeden van de zon kan het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken helaas niet worden voorkomen. Om de vorming van nieuw pigment tegen te gaan, raden wij aan om de huid continu te blijven beschermen met een zonnebescherming.
Combinatiebehandeling
De pigmentlaser kan gecombineerd worden met de fractional Erbium:YAG laser (2940 nm) laser. De behandeling noemen we de 360° behandeling. Lees daarover meer op de desbetreffende pagina.
Resultaat vóór pigmentvlekken verwijderen
- De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid.
- Er mag geen koortslip aanwezig zijn op de dag van de behandeling. De afspraak moet in dat geval verplaatst worden.
- Bij het gebruik van botox en/of fillers moet er minimaal 2 weken tussen deze behandelingen zitten.
Resultaat na pigmentvlekken verwijderen
- Na de behandeling kan de huid rood en licht gezwollen zijn.
- Het pigment kleurt meestal donkerder na de behandeling; dit kan tot 10 dagen aanhouden, waarna het lichter wordt.
- Krabbel niet aan eventuele blaasjes of korstjes; dit kan littekens geven.
- Tot 4 weken na de peeling dien je de zon of zonnebank te vermijden.
- Gebruik zeker de eerste 2 weken een SPF vanaf factor 30, als bescherming tegen daglicht en overige straling.
- De producten van Dermaceutic zijn een goede aanvulling om het resultaat zo lang mogelijk te kunnen behouden.
Producten voor pigmentvlekken
Het gebruik van een goede zonbescherming is essentieel als het gaat over pigment. Daarnaast hebben de werkstoffen vitamine A en C een zeer positieve werking op het aansturen van onze pigmentcellen. Hierover zullen we dan ook advies geven tijdens de behandeling.
Bijwerkingen na pigmentvlekken laten verwijderen
Helaas kunnen we niet elke pigmentvlek en elke huid behandelen met deze laser in verband met mogelijke complicaties. Op een donkere huid is het bijvoorbeeld onmogelijk om met deze laser te kunnen werken, omdat er dan simpelweg pigment wordt weggeschoten uit de ‘gezonde’ huid.
Ook is melasma (hormonaal pigment) niet goed te behandelen met de laser. Dit is pigment dat aangestuurd wordt van binnenuit en kan zelfs getriggerd worden op het moment dat je dit gaat verwarmen (met welke laser dan ook). Voor deze huidtypen en indicaties hebben wij gekozen voor het beste alternatief wereldwijd: Cosmelan. Dit is een speciaal depigmentatie protocol samengesteld voor lastige indicaties en donkere huidtypes. Lees hierover meer onder het kopje Cosmelan.
Moedervlekken zijn ook onmogelijk te behandelen met de laser, deze zullen altijd terugkomen en bovendien willen wij geen slapende honden wakker maken als het gaat om eventuele ‘slechte’ cellen. De enige methode om moedervlekken te verwijderen is door middel van excisie (chirurgische ingreep).
Pigmentvlekken laten verwijderen? Maak online een afspraak!

Waarom Huidkliniek De Vliet?
Gespecialiseerde kliniek
Ervaren huidtherapeuten
Modern ingerichte behandelkamers
Geen wachtlijsten
Goed bereikbaar nabij A4 in Leiden
Lees verder:
Tatoeage verwijderen
Definitief ontharen
Acne behandelen
Bel voor een vrijblijvend intakegesprek
088-0042703
of plan online uw afspraak:
Plan afspraak
Locatie Leiden:
Mary Beystraat 5
Onze behandelingen:
Acne behandeling
Acne littekens behandeling
Automutilatie littekens behandeling
Beenvaatjes verwijderen
Couperose behandeling
Huidverjonging
Laser ontharen
Laserbehandeling
Littekens verwijderen
Peeling behandeling
Pigment verwijderen
Rimpels verwijderen
Rosacea behandeling
Tattoo verwijderen
Zwangerschapsmasker/Melasma
Meer informatie over:
Onze kliniek
Tarieven
Onze huidtherapeutes
Onze artsen en medewerkers
Kwaliteitsbeleid
Cliëntervaringen