Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.9 uit 423 reviews

Rosacea behandeling

Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak nog steeds niet bekend is. Wel staat vast dat bij deze aandoening de bloedvaten zich sneller verwijden en beschadigen. Dit kenmerkt zich door snelle roodheid (blozen), zichtbare vaatjes en bultjes/puistjes in het gezicht. Er wordt gespeculeerd dat de bacterie Bacillus Oleronius die afkomstig is van de demodexmijt de boosdoener is. Deze kleine mijten leven rondom of in de haarfollikels. De mijten zijn op iedere huid aanwezig en vermeerderen bij huidbeschadiging (bijvoorbeeld door zonblootstelling) en bij het ouder worden. De symptomen van rosacea kunnen verergeren bij tempratuurverschillen en bij blootstelling aan de zon, roken, het drinken van alcohol, koffie en thee, nuttigen van gekruid voedsel en zuivelproducten, stressfactoren en hevige inspanning. Ook allergieën kunnen een rol spelen. Vaak is de rosaceahuid ook gevoelig voor bepaalde cosmeticaproducten. Rosacea kan door middel van een behandeling onder controle worden gehouden.

rosacea behandeling
Voorbeeld van rosacea

Indicaties voor een rosacea behandeling

 • Erythemateuze rosacea (blozen, algehele roodheid en jeukende branderige huid)
 • Papulopustulaire rosacea (naast de permanente roodheid zijn er ook puistjes en bultjes aanwezig)

De rosacea behandeling

Het is belangrijk om rosacea zo snel mogelijk na de diagnose te behandelen om verergering te voorkomen. Het is mogelijk de symptomen zoveel mogelijk onder controle te krijgen, zonder dat er sprake is van genezing. De behandeling van rosacea bestaat altijd uit een combinatietherapie. Deze bestaat uit een kuur van peelings en de vaatlaser/IPL. Ook is het erg belangrijk dat er milde huidverzorging gebruikt wordt zonder irriterende ingrediënten. Als aanvullende therapie kan een medicijn (crème) op recept van de huisarts of dermatoloog een goede aanvulling zijn.

Chemische peelings worden als eerste ingezet om de verstoorde huidbarrière bij een rosaceahuid te verbeteren. Een dieptereiniging in combinatie met een melkzuurpeeling zal de huid kalmeren en ontstekingen remmen. Melkzuur wordt in de huid omgezet naar lactaat, dat ervoor zorgt dat de huid beter vocht vast kan houden. Als de ontstekingen zijn verminderd, wordt er overgestapt naar de vaatbehandeling.

De rode vaatjes (couperose) kunnen effectief met de laser worden aangepakt. Door het verminderen van de vaatjes wordt de kans op ontstekingen aanzienlijk verlaagd. De Harmony XL laser geeft een IPL-lichtimpuls van 540 nanometer (nm) met een zeer hoge energie-intensiteit aan de huid af. Deze energie wordt opgenomen door de oppervlakkige vaatjes en laat de rest van de huid met rust. Door de warmte worden de oppervlakkige vaatjes gestold waardoor het lichaam deze kan opruimen. Bij de diepere of grotere vaatjes zal de huidtherapeut de behandeling afwisselen met de Nd:YAG laser van 1064 nm. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, maar wordt door de meeste mensen goed verdragen. Je ervaart een intense warmte en het gevoel alsof een elastiekje tegen de huid aan schiet.

Downtime na rosacea behandeling

Na de chemische peeling

Na de peeling is de huid vaak rood en kun je wat droogheid en schilfering verwachten. Tot enkele dagen na de behandeling kan er jeuk optreden, dit is een teken van huidherstel. Na 2-3 dagen gaat de huid vervellen en dit kan maximaal 5 dagen duren. Om ervoor te zorgen dat de huid optimaal hersteld is en wordt voorbereid op de volgende behandeling zijn de thuisproducten van belang.

Na de couperosebehandeling

De huid is na de laserbehandeling rood en licht gezwollen. Soms kan er zwelling optreden onder de ogen en enkele dagen aanhouden. Met een coldpack kan de zwelling worden verminderd. Sommige vaatjes zullen tijdelijk wat blauw/paars verkleuren. Dit kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden.

Aantal rosacea behandelingen

Gemiddeld zijn er 2 tot 3 chemische peelings en 2 tot 3 vaatbehandelingen nodig. Wij adviseren om de behandeling 1 tot 2 maal per jaar te herhalen. Dit omdat de demodexmijt in hogere mate aanwezig is op de huid waardoor de aandoening nooit helemaal zal verdwijnen. Na een kuur is er een afname van circa 70% te verwachten. De behandeling kan om de 3 tot 4 weken plaatsvinden.

Combinatiebehandeling

De behandeling van rosacea bestaat altijd uit een combinatie van peelings, laser/IPL-behandelingen en het gebruik van therapeutische thuisproducten. Daarnaast is het raadzaam om bij het gebruik van make-up te kiezen voor de minerale make-up van Jane Iredale. Deze is zeer geschikt voor de rosaceahuid. Wij geven je graag advies hierover in een vrijblijvend make-up consult.

Het resultaat na rosacea behandeling

Rosacea is een progressieve aandoening en kan helaas niet genezen worden. Het resultaat na een behandelkuur is dat de ontstekingen onderdrukt worden waardoor het beeld niet verergert maar juist verbetert. Ook neemt de roodheid af waardoor het beeld van de huid een stuk rustiger en egaler wordt.

Vóór de rosacea behandeling

 • De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid.
 • Zonnebrandcrème SPF30/50 moet regelmatig worden aangebracht, 4 weken vóór tot 4 weken na de behandeling.
 • Er mag geen koortslip aanwezig zijn wanneer de behandeling plaatsvindt.
 • Let op dat er minimaal 2 weken tussen behandelingen van verschillende specialisten moet zitten, zoals een behandeling bij de cosmetisch arts. 

Na de rosacea behandeling

 • Zonnebrandcrème SPF30/50 moet regelmatig worden aangebracht, 4 weken vóór tot 4 weken na de behandeling.
 • Direct na de behandeling is het 48 uur niet toegestaan om alcohol te nuttigen, te sporten of in de sauna te gaan.
 • Na de behandeling 48 uur niet zwemmen en de eerste 24 uur na de behandeling geen hete douche nemen.
 • Hydrateren van een rosacea huid is erg belangrijk, wij adviseren hierbij de producten van dermaceutic.
 • Je mag de huid direct camoufleren met de minerale make-up van Jane Iredale. Graag adviseren wij over de juiste kleur. Ook kan er een vrijblijvend make-up consult ingepland worden.
 • Neem contact met ons op wanneer de huid na 3 dagen nog extreem gezwollen, rood, jeukend en branderig voelt.

Producten voor rosacea

De producten van Dermaceutic plus de minerale make-up van Jane Iredale zijn uitermate geschikt voor de gevoelige, droge en vochtarme huid en bij rosacea. Bij rosacea is het van belang om de juiste thuisproducten te gebruiken omdat hiermee de huidbarrière wordt verbeterd. Thuisproducten zijn minstens zo belangrijk als de behandeling om het resultaat te bereiken en te behouden.

Mogelijke bijwerkingen van rosacea behandeling

Bijwerkingen komen zelden voor omdat zowel de peelings als de laser heel veilig zijn (mits de behandelingen door een ervaren huidtherapeut uitgevoerd worden). Er kunnen pas complicaties ontstaan op het moment dat er bijvoorbeeld aan velletjes wordt getrokken of overgevoeligheid voor bepaalde werkstoffen niet bij ons bekend is. Ook is druk uitoefenen op de plaats van behandelen na de behandeling af te raden; de peeling komt dan dieper dan de bedoeling is en hierbij kunnen wondjes ontstaan.

Aanvullende informatie en medicatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat topicale en systemische medicatie een goede aanvulling zijn bij rosacea. Een langere termijneffect is alleen haalbaar wanneer topicale medicatie wordt gebruikt als nazorg van de behandelingen. Ons advies is Ivermectine bij alleen rode bultjes en puistjes en Azelaïnezuur of Metronidazol bij rode bultjes, puistjes en erytheem. Deze medicatie kan alleen op recept van de eigen huisarts worden verkregen.

Voor het gebruik van medicatie in combinatie met behandelingen in de praktijk geldt:

 • 2 dagen voorafgaand aan een behandeling stoppen met het gebruik.
 • Medicatie hervatten wanneer bijwerkingen van peeling/lasertherapie verdwenen zijn.