Rosacea behandelen

Onze artsen scoren een 8.6 uit 10 over 252 reviews

Rosacea behandelen

Wat is rosacea? Rosacea is een ontstekingsaandoening van de huid. Het ontstaat meestal met diffuse roodheid op de wangen. Hoe ontstaat het? Rosacea ontstaat door vaatverwijding, daardoor is de roodheid aan de huidoppervlak te zien. Ook kunnen er kleine gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën of couperose genoemd) te zien zijn op de wangen en de neus. Later kan dit gebied zich uitbreiden richting de kin en het voorhoofd. Deze roodheid of couperose kan worden opgevolgd door een ontsteking. Er kunnen kleine rode bultjes en puistjes ontstaan in het rode gebied. Ook kan de huid wat zwelling en schilfering vertonen. Als het probleem niet in een vroeg stadium wordt behandeld dan kan de huid grover worden van structuur en zal het probleem mogelijk verergeren.

Andere vaataandoeningen die vaak verschijnen in het gelaat zijn:
Spider naevus
Couperose

Oorzaak van rosacea

Het ontstaat door vaatverwijding. De absolute oorzaak van rosacea is onbekend, maar er wordt vaak gedacht aan een hormonale oorzaak. Factoren als warmte, koude, zon, aanraking, cosmetica en temperatuurverschillen kunnen het verergeren. Helaas verdwijnt het niet vanzelf. Bij rosacea is de huid zeer gevoelig. Als u eenmaal rosacea heeft komt u er moeilijk van af. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om uitbreiding van de klachten te voorkomen en de huid rustig te houden.

rosacea behandeling Een dame met duidelijke rosacea klachten.

Behandeling van rosacea

Door de aanwezigheid van kleine puistjes kan rosacea wat op acne lijken. Acneproducten laten de huid vaak uitdrogen, dit kan de klachten doen verergeren. Daarom is het belangrijk dat een huidtherapeut of dermatoloog op tijd de juiste diagnose stelt. Onze ervaren huidtherapeuten kunnen het stadium van rosacea goed herkennen.

De behandeling is er altijd op gericht eerst de oorzaak consequent te behandelen. Indien kleine ontstekingen ten grondslag liggen aan de verschijnselen, zullen deze eerst behandeld worden. Het gevolg, roodheid door oppervlakkige vaatverwijding kan vervolgens ook behandeld worden.

De behandeling kan plaatsvinden met laser, AFT (medisch gefocust licht), eventueel in combinatie met een peeling. Ook camouflagetherapie kan onderdeel van het behandeladvies zijn.

Advies na de behandeling van rosacea

Naast een effectieve behandeling, geeft de huidtherapeut u huidverzorgende adviezen mee voor thuis. Voorbeelden van advies zijn: (direct) zonlicht, irriterende bestanddelen in cosmetica en wisseling van temperatuurverschillen vermijden. Uw huid heeft behoefte aan een milde verzorging. Daarnaast is het zeer belangrijk dat u de huid thuis goed in de gaten houdt en op tijd inspringt bij ontstekingen of veranderingen. Wij raden af de puistjes zelf uit te knijpen. Dit geeft onnodig schade aan uw huid en kan de klacht zelfs verergeren.

Mogelijke behandelingen

Onderstaande behandelingen worden het vaakst geadviseerd, soms is een combinatiebehandeling het beste advies. Dat is afhankelijk van uw stadium van de aandoening.

Ontstekingstherapie bij rosacea
Rosacea-laser behandeling
Camouflagetherapie
Peeling behandeling

Camouflageproducten

Wij maken gebruik van de eerste kleurcorrigerende camouflage die de huid laat ademen. Het herstelproces na een behandeling wordt zo versneld. Lycogel is de eerste kleurcorrigerende camouflage die de huid laat ademen en daarmee het herstelproces na een behandeling versnelt. Ook wanneer de rosacea nog actief is, is de kleurcorrigerende camouflage een uitkomst aangezien het ontstekingen en roodheid vermindert en de gevoelige huid verzorgt en verzacht. Tevens beschermt het uw huid tegen UV straling zonlicht met SPF 30. Lees hier meer informatie over de producten van de producten van Lycogel.

Rosacea-laser behandeling

Het verwijderen van gesprongen rode bloedvaatjes bij rosacea werkt erg effectief. Waar de gesprongen haarvaatjes zijn verwijderd, kunnen ze niet meer gaan ontsteken. Wij maken gebruik van de zeer selectieve Dye VL op de Harmony XL laser. Deze unieke golflengte verwijderd de roodheid, zonder de omliggende huid daarbij te beschadigen.

Tijdens een intakegesprek kan onze arts of huidtherapeut de diagnose stellen, en het daarbij behorende behandeladvies.

Voor een vrijblijvend intakegesprek kunt u online een afspraak maken, bekijk hiervoor de

Beschikbare spreekuren

agenda, rosacea

Waarom Huidkliniek De Vliet?

Gespecialiseerde huidtherapie kliniek
Periodiek intercollegiaal medisch overleg in ons medisch centrum
Modern ingerichte behandelkamers
Geen wachtlijsten
Goed bereikbaar langs de A4 in Leiden

Lees verder
Couperose laser
Laserontharing
Camouflagetherapie
Acne behandeling