Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.8 uit 420 reviews

TCA Peeling

Een TCA (trichloorazijnzuur) peeling is een chemische peeling die de huidstructuur verbetert, de kleur van de huid egaliseert en oneffenheden vermindert. Er vindt een langdurige verandering van de pH-waarde van de huid plaats, waardoor bepaalde cellen in de huid van structuur veranderen en als reactie hierop worden afgestoten door de huid. Door deze afstoting wordt een vernieuwingsproces in gang gezet waarbij de huid op verschillende niveaus kan worden verbeterd. Het belangrijkste proces hierbij is dat de fibroblasten, die o.a. verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine, worden gestimuleerd.

TCA peeling 2 dagen na behandeling (klik op foto voor vergroting)

Indicaties voor TCA peeling

 • Huidverjonging
 • Fijne lijntjes
 • Grove poriën
 • Doffe en vale huid
 • Acne-littekens
 • Zonbeschadigde huid (actinische keratose)
 • Hyperpigmentatie (melasma)
 • Lentigine (pigmentvlekken)
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie (ontstaat vaak na een trauma aan de huid)
 • Keratosis pilaris (kleine, rode, harde bultjes rondom de haarzakjes)
 • Xanthelasma (ophoping cholesterol)

Een TCA peeling wordt vooral gebruikt om de huid van het (gehele) gelaat, hals of decolleté te verbeteren, denk hierbij aan verbetering van de huidstructuur of kleur. Ook kan TCA worden ingezet voor het verminderen van littekentjes of rimpeltjes, evenals voor de vermindering van verschillende huidoneffenheden zoals xanthelasma, keratosis pilaris en actinische keratose; hierbij worden alleen de plekjes aangestipt.

Behandeling

Bij de behandeling van grotere oppervlakten wordt de omliggende gezonde huid soms beschermd met een laagje vaseline; denk hierbij aan de lippen. De TCA wordt aangebracht met 1 grote of 2 kleine wattentips. Er wordt laagje voor laagje vloeistof aangebracht op de huid. Tussen het aanbrengen van de laagjes zitten ongeveer 2 minuten. Er wordt gewerkt met TCA van het merk Dermaceutic, waarbij er keuze is tussen verschillende percentages. Gemiddeld worden 2 tot 5 lagen TCA aangebracht, elke laag voelt steeds iets branderiger, hoewel die branderigheid na enkele minuten weer vermindert. Het aantal lagen en percentage van de TCA peeling verschilt per indicatie en per huidtype.

Per indicatie verschilt het eindpunt van de peeling. Hoe meer lagen en hoe hoger het percentage, hoe dieper je tot de huid doordringt en hoe verschillend de huidreactie hierop is. Vaak is het eindpunt van deze behandeling het wit verkleuren van sommige delen van de huid; dit verschijnsel is normaal en wordt ‘frosting’ genoemd. Het wit worden verdwijnt na enkele uren waarna er langzamerhand een bruingeel korstje ontstaat. Wanneer dit korstje verdwijnt, blijft er een soort schaafwondje achter dat doorgaans zonder littekenvorming geneest. Xanthelasma, lentigines en actinische keratose reageren vaak ook heel goed op de behandeling met TCA; deze aandoeningen komen echter normaliter terug, waardoor een herhaalbehandeling nodig is.

Downtime

De genezingsduur in het gelaat ligt tussen de 7 en 12 dagen. Op het lichaam gaat de genezing iets trager, hierbij kan het al snel oplopen tot 14 dagen. Bij huidverbetering begint de huid na ongeveer 48 uur na de behandeling te ‘vervellen’. Wanneer deze velletjes de huid verlaten, komt er een zachtroze huid tevoorschijn die nog enkele dagen de tijd nodig heeft voordat zij haar eigen kleur weer terug heeft.

De huid is de eerste week na deze behandeling extra kwetsbaar. Daarom raden wij af om je eigen make-up producten te gebruiken. Alleen minerale make-up mag gebruikt worden, omdat deze de huid niet afsluit. De minerale make-up producten van Jane Iredale zijn in onze kliniek verkrijgbaar.

Het is raadzaam te allen tijde, maar zeker tot 4 weken na de behandeling een antizonnebrandcrème te gebruiken.

Aantal behandelingen

Het advies voor het aantal behandelingen verschilt per indicatie en is gemiddeld tussen de 4 en 6 behandelingen. Indien er meerdere behandelingen nodig zijn wordt een behandelinterval van 4 tot 8 weken aangehouden om de huid tussendoor goed te laten genezen.

Vaak raden wij TCA peelings in kuurverband (4 behandelingen) aan. Per behandeling kun je dan (indien gewenst) de intensiteit van de behandeling verhogen of per behandeling op bepaalde zones de focus leggen. Bij een kuurverband raden wij aan om de behandeling om de 4 weken uit te voeren, om zo sneller tot een resultaat te komen en de behandelingen in synergie met elkaar te laten werken.

Combinatiebehandeling

De TCA peelings kunnen worden gecombineerd met andere behandelingen om deze intensiever te maken. Zo combineren we de TCA peeling met de Fractional laser of Microneedling; de behandeling wordt dan een Pixel Peel genoemd. Zie het kopje Pixel Peel voor meer informatie.

Eindresultaat

Het resultaat van de behandeling is een verbeterde structuur en doorbloeding van de huid. Grovere poriën of littekens worden meer egaal aan het huidoppervlak, lijntjes worden minder en de structuur wordt mooier. Het uiteindelijke resultaat is onder andere afhankelijk van het lichaamseigen herstelvermogen en de diepte waarin behandeld is.

Vóór de behandeling

 • Voor een optimaal resultaat is het raadzaam je huid enkele weken voor de behandeling thuis voor te bereiden met de producten van Dermaceutic. Dit verbetert de doorlaatbaarheid van de huid waardoor de behandeling effectiever is.
 • Indien er op de dag van de behandeling een koortslip optreedt, dient de afspraak verzet te worden.
 • Bij het gebruik van injectables (spierontspanners & fillers) moet er minimaal 2 weken tussen deze behandelingen zitten.
 • Bij gebruik van huidverdunnende medicatie (denkt aan bv. Roaccutane) mag er geen behandeling plaatsvinden.
 • Stop 5 dagen voor de behandeling met retinolcrème of -serum / vitamine A-zuur crème.
 • Voor mannen is het aan te raden zich niet binnen 24 uur van de behandeling in het gezicht te scheren.
 • De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid; zorg dat hier minimaal 4 weken tussen zit.
 • De behandeling mag niet tijdens zwangerschap en/of borstvoeding plaatsvinden.

Na de behandeling

 • Tot 4 weken na de peeling dien je de zon of zonnebank te vermijden, omdat de huid na een peeling gevoeliger is voor zonlicht en hierdoor kwetsbaarder is.
 • Gebruik daarom zeker de eerste 4 weken een SPF vanaf factor 30.
 • Krabbel niet aan velletjes/korstjes, dit voorkomt littekenvorming. Knip indien nodig velletjes af met een schone schaar.
 • Hydrateer de huid waar nodig.
 • Tot 48 uur na de behandeling is het af te raden om te sporten, zwemmen of naar de sauna te gaan, hierdoor neutraliseert de huid sneller en dat is zonde van de werkstoffen die zijn aangebracht tijdens de behandeling.
 • Bij het gebruik van injectables (spierontspanners & fillers) moet er minimaal 2 weken tussen deze behandelingen zitten.
 • Gebruik minimaal 5 dagen geen huidverzorging met actieve ingrediënten (vitamine A en C), parabenen en parfum.

Aanbevolen producten

De producten van Dermaceutic bevatten hoge concentraties van werkstoffen. Deze producten zijn sterk aan te bevelen en zullen onze behandeling ondersteunen en een beter resultaat geven. Om de huid goed voor te bereiden op een behandeling wordt geadviseerd de thuisproducten minimaal 2-4 weken te gebruiken. Ook na de behandeling geven de producten de juiste ondersteuning tijdens het herstel.

Bijwerkingen

Er bestaan geen contra-indicaties voor het gebruik van TCA. Ook zijn er geen wisselwerkingen bekend met het gebruik van andere (orale) medicijnen. Over het gebruik van TCA tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding zijn geen gegevens bekend; toepassing tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding wordt daarom afgeraden. Tijdens de genezingsfase is het belangrijk om fel zonlicht te vermijden indien de behandeling in het gezicht heeft plaatsgevonden. De behandelde huid kan namelijk sneller verbranden. Zeldzamere bijwerkingen zijn zweertjes, schaafwondjes en op de lange termijn pigmentverschuivingen.

Lees meer informatie over:
Acne behandeling
Definitief ontharen
Tatoeage verwijdering