Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.9 uit 448 reviews

anti aging tips in de zon

Veilig in de Zon: Anti-aging en essentiële tips voor de beste zonnebrandcrème

Hallo zonneschijn!

Wij krijgen bij Huidkliniek de Vliet vaak de vraag: “Wat is de beste anti-aging crème die ik voor mijn huid kan gebruiken?” Zonder aarzeling is het antwoord zonnebrandcrème. De zon is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de tekenen van veroudering. De zon is dus voor een groot deel verantwoordelijk voor een slappe huid en rimpels, bruine vlekken (hyperpigmentatie), witte vlekken (hypopigmentatie) en huidkanker. We houden van het warme gevoel van de zon op onze huid en die ‘gezonde’ kleur, maar de zon versnelt dus echt de huidveroudering. Het zijn de UV-stralen die de boosdoener zijn.

Maar wat is UV-licht dan eigenlijk?
Ultraviolet (UV) licht is een soort elektromagnetische straling met voldoende energie om allerlei soorten chemische bindingen te verbreken, inclusief levend weefsel. Dit is dus ook de reden dat het schade aan kan richten aan onze huid. Er zijn verschillende soorten UV-licht. Tijdens het consult bij ons in de kliniek zult u ons vaak horen over UVA en UVB licht. UVB dringt door de bovenste laag van de huid (de opperhuid). De bruine kleur die wij op onze huid zien is een reactie op blootstelling aan schadelijke UVB-stralen. UVA dringt dieper door en kan levend weefsel beschadigen, zoals collageen en elastine. Ik zie het op deze manier: UVA, A voor aging (veroudering), UVB, B voor burning (verbranding).

Maar bestaat er zoiets als een gezonde kleur?
Een bruin kleurtje is een teken van verwonding nadat er schade is aangericht. Een bruine kleur ontstaat doordat het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam in werking treedt. Melanine, een pigment dat wordt aangemaakt door cellen in de huid, absorbeert UV-licht en verspreidt het als warmte. Wanneer het lichaam schade door de zon waarneemt, stuurt het melanine naar de omliggende cellen om ze te helpen beschermen tegen verdere schade, en dit pigment zorgt ervoor dat de huid donkerder wordt en er bruin uitziet.

Dan is de volgende vraag: “Wat zijn de beste zonnebrandcrèmes?” Uiteindelijk zal het degene zijn die je het fijnst vindt, wat betekent dat je het eerder en vaker zult gebruiken. Geen enkele zonnebrandcrème biedt perfecte bescherming gedurende de hele dag. Een SPF 15 beschermt tegen 93% van de UVB-stralen. SPF 30 beschermt tegen 97% van de UVB-stralen en SPF 50 beschermt tegen 98%. Verwarrend, maar het is waar. Zonnebrand moet elke twee uur opnieuw worden aangebracht, of vaker als je zweet of zwemt.

Wist je trouwens dat de SPF-classificatie die op de verpakking vermeld staat alleen van toepassing op bescherming tegen de zon tegen UVB-stralen? Tijdens het zoeken naar de ideale zonnebrand is het daarom belangrijk om te zoeken naar de woorden “breedspectrumbescherming”, inclusief UVA bescherming. En vergeet niet dat het belangrijk is om het hele jaar door zonnebrandcrème te dragen, dus vergeet in de winter niet om je SPF aan te brengen!

Maar ik voel me altijd beter/gezonder/blijer als ik bruin ben!” Dat komt waarschijnlijk omdat je lichaam een flinke dosis vitamine D heeft aangemaakt. Vitamine D wordt gemaakt van cholesterol wanneer uw huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Blootstelling aan de zon is de beste manier om vitamine D binnen te krijgen, omdat het moeilijk is om vitamine D in grote hoeveelheden via voedsel binnen te krijgen. Door elke dag een kwartier tot halfuur in de zon te zitten, maak je genoeg vitamine D aan. Let er hierbij op dat je hoofd en handen niet bedekt zijn. Als je naast je handen en hoofd nog meer lichaamsdelen blootstelt aan het zonlicht, kan een kortere tijd ook al voldoende zijn om genoeg vitamine D aan te maken.

Geniet van de zomer, maar wees verstandig met de zon!

 

Geschreven door: Willemijn Geschiere