Feedback company reviews
Op Feedback Company ontvangt onze kliniek een 8.8 uit 420 reviews

Zwangerschapsmasker / Melasma

Melasma, ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, komt veel voor en kan heel vervelend zijn. Het zijn wisselend gevormde verkleuringen die geleidelijk overgaan in de normale huidskleur. Dit in tegenstelling tot ouderdomsvlekken die ronder en wat scherper afgebakend zijn. Melasma ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, en hormoonhuishouding. Soms speelt temperatuur ook een rol. Ze komen het meest voor bij vrouwen (90 procent) met een iets gekleurde huid en ontstaan over het algemeen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap (vandaar de term zwangerschapsmasker), maar dat hoeft niet.

Oppervlakkige melasma zijn vaak bruin van kleur en redelijk goed te behandelen. Dieper gelegen pigmentvlekken herken je aan hun grijsblauwe kleur en zijn een stuk hardnekkiger. Waar bij pigmentvlekken door zonneschade of ouderdomsvlekken een laserbehandeling wonderen kan verrichten, is melasma een stuk lastiger te behandelen.

Cosmelan

Cosmelan is een effectieve behandeling om pigmentvlekken te verminderen. Cosmelan bestaat uit twee onderdelen: Cosmelan 1 is een masker dat in de praktijk in twee keer op de huid wordt aangebracht. Cosmelan 2 zijn de thuisproducten. Door de combinatie van Cosmelan 1 en 2 zullen in één maand tijd melasma, pigmentvlekken en beschadigingen door de zon aanzienlijk verminderen. Om dit resultaat te behouden dient de Cosmelan 2 voor 7 maanden thuis gebruikt te worden.

Indicaties

– Hyperpigmentatie (huidveroudering, zonnebank, zonnebaden zonder een zonbescherming)
– Post-inflammatoire hyperpigmentatie PIH (acne, littekens)
– Melasma (zwangerschapsmasker, pilgebruik, menopauze)
– Fitzpatrick huidtype 4-6 (donkere huidtypes)

Deze producten bieden een oplossing voor pigment dat zich in de dermale huidlaag bevindt of bij mensen met een donker huidtype. Dit pigment is vaak moeilijk of te gevaarlijk om te behandelen door middel van een laser uit de praktijk. Dit komt doordat er niet altijd de gewenste indringdiepte kan worden bereikt om de pigmentcellen op een veilige manier te beschadigen. Cosmelan biedt de mogelijkheid om alle huidtypes te behandelen en is uitermate geschikt voor deze lastigere pigmentaandoeningen.

Behandeling

Cosmelan 1+2 bestaat uit een voorbereidende chemische peeling, een masker dat in de praktijk wordt aangebracht en de thuisproducten. Cosmelan 1 (masker) komt 2-5 dagen na de voorbereidende chemische peeling. Cosmelan 1 (masker) wordt door de huidtherapeut in de praktijk aangebracht.
Het masker moet 8 tot 12 uur (afhankelijk van je huidtype) op de huid blijven. De behandeling moet om deze reden dan ook altijd in de ochtend plaatsvinden. Het masker wordt verwijderd met de bijpassende reiniging die in het pakket van Cosmelan 2 (thuisproducten) zit.
Na ca. 2 dagen proberen onze huidtherapeuten een contactmoment te vinden om te vragen hoe het is gegaan. Op deze dag begin je thuis ook met de thuisproducten en gaat Cosmelan 2 van start.
2 tot 3 weken na het eerste masker wordt het restant van Cosmelan 1 (masker) nogmaals aangebracht op de focusgebieden. Deze moet ook weer tussen de 8 en 12 uur blijven zitten. Na 48 uur kan Cosmelan 2 dan weer worden opgepakt.
2 tot 4 weken na het tweede masker vindt een controleafspraak plaats en is het grootste gedeelte van het resultaat al bereikt! Echter is de huid in deze eerste intensieve 4 tot 6 weken erg schilferend en rood en wordt er samen met de huidtherapeut gekeken hoe de producten afgebouwd kunnen worden om de huid weer langzaam te kunnen laten herstellen, voor iedere huid gelden namelijk weer andere regels!

Downtime

Cosmelan 1+2 is een effectieve behandeling, alhoewel de bijwerkingen niet onderschat moeten worden. Door de actieve ingrediënten zoals fruitzuren en vitamine A en C zal de huid zich gaan vernieuwen, wat kan zorgen voor roodheid, een trekkerig gevoel en schilfering van de huid. Dit zijn gewenste reacties. De bijwerkingen kunnen 4 tot 6 weken aanhouden. Alle benodigde producten zitten in het Cosmelan 2 pakket, er dienen geen andere producten gebruikt te worden naast deze werkstoffen. Gedurende en na de behandeling is het uiteraard zéér belangrijk om een antizonnebrandcrème te gebruiken, ons advies is dan ook om deze behandeling in de wintermaanden plaats te laten vinden.

Aantal behandelingen

Er vinden 3 behandelingen plaats in onze kliniek. De voorbereidende peeling en het masker 2 keer. Daarna zullen er controle- en belmomenten worden ingepland. Ook het verdere protocol wat betreft hoe de huid te behandelen ná deze 7 maanden zal besproken worden. Verder vindt de behandeling voornamelijk thuis plaats.

Combinatiebehandeling

Het is protocol dat deze behandeling met geen andere behandeling gecombineerd mag worden.
In de onderhoudsfase kunnen we weer een nieuw behandelplan opstellen aan de hand van peelings en huidverzorging voor thuis.

Eindresultaat

Het resultaat van het Cosmelan protocol mag er wezen! Na de eerste maand is al duidelijk verbetering te zien van het pigment in de huid. De huid is egaler, maar vaak nog wel droog en jeukerig. Om deze ‘klap’ op te vangen bouwen we de werkzame stoffen steeds meer af om de huid weer te kunnen laten herstellen. Hierdoor is het eindresultaat na 7 maanden een egale en sterke huid. Doordat de huid zich constant heeft vernieuwd, krijg je er als cadeautje ook nog een stralendere en jongere huid voor terug!

Vóór de behandeling

• Indien je koortslipgevoelig bent, moet dit worden besproken tijdens het intakegesprek.
• Het gebruik van injectables (spierontspanners & fillers) dient minimaal 2 weken voordat het protocol start gestopt te worden en kan pas na 2 maanden weer gestart worden, als de heftigheid van de behandeling minder is.
• Voor mannen moet besproken worden hoe men zich kan scheren gedurende het proces.
• De behandeling mag niet plaatsvinden op een zongebruinde huid, de winterperiode is daarom de beste behandeltijd.
• De behandeling mag niet plaatsvinden tijdens zwangerschap en/of borstvoeding.

Na de behandeling

• Je dient de zon of zonnebank te vermijden (zéker als het probleem pigment is) omdat de huid door de behandeling gevoeliger is voor zonlicht en daardoor kwetsbaarder is.
• Gebruik altijd de Melan 130+ SPF 50.
• Krabbel niet aan velletjes/korstjes, dit voorkomt littekenvorming. Knip indien nodig velletjes af met een schone schaar.
• Hydrateer de huid waar nodig met de Melan Recovery.
• Bespreek met de therapeut wat te doen met sporten, zwemmen of naar de sauna te gaan.
Bijwerkingen

Cosmelan is een behandeling die zeer veel therapietrouwheid vergt en er zijn strenge regels aan verbonden, Iedere huid reageert anders. Vertrouwen en de juiste begeleiding zijn belangrij. Het is van groot belang te bespreken wat er met de huid gebeurt en de huidtherapeuten hebben genoeg ervaring om je bij te staan als iets niet volgens protocol verloopt.
Infectiegevoeligheid, pigmentverschuivingen, blaren en extreme roodheid kunnen tot op zekere hoogte behoren bij de normale huidreacties op deze behandeling.

De behandeling biedt wereldwijd het beste resultaat bij de indicaties waarbij het gaat om hormonale pigmentatie of pigmentproblemen bij donkere huidtypes. Denk je dat deze behandeling iets voor jou is? Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult!

Lees verder:
Definitief ontharen
Tatoeage verwijderen
Rimpels verwijderen